Familjebehandling med barn – så fungerar det

Familjeterapeuterna Syd har gedigen erfarenhet av att hjälpa familjer med barn att hitta fungerande lösningar. Deras sammanhang har en bred kompetens i olika behandlingsmetoder som hjälper familjer med barn och ungdomar som har hög konfliktnivå, behöver stöd i föräldrarollen och vill hitta mer fungerande rutiner i vardagen. Hos dem arbetar Socialpedagog, Socionom och legitimerade Psykologer med basutbildning och Psykoterapeuter med Familjeinriktning som behandlar ungdomar/barn och familjer, där det bland annat kan finnas svårigheter på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dessutom är de flexibla när det gäller tid och plats för arbetet. 

Så arbetar de
Behandlarna kan komma till hemmet eller ta emot i deras lokaler, och de arbetar både kvällar och helger. Familjeterapeuterna arbetar med separationskonflikter, tonårsproblematik, anknytnings- och kommunikationsproblematik, våld i nära relationer, hedersproblematik ocht Stöd & råd kring föräldraskap. Initialt kartlägger behandlaren familjens problemområden. Risk- och skyddsfaktorer identifieras. Allians med familjesystemet byggs upp. Därefter följer en förändringsfas med ominlärning av mer funktionellt samspel. De nya mer funktionella beteendena konsolideras tillsammans med familjen och arbetet fortsätter med hur förändringen ska vidmakthållas. Behandlarna efterfrågar hela tiden återkoppling från familjen om behandlingen är verksam och i linje med uppsatta mål.

Så arbetar de med barnen i familjebehandlingen
Barnperspektivet tillvaratas genom samtal med barnen, individuellt och/eller tillsammans med föräldrarna. Barnen involveras i arbetet med både mål och förändring. En röd tråd i behandlingsarbetet är att hjälpa föräldrar att kunna mentalisera i interaktionen med barn/ungdom och hjälpa föräldrar att erbjuda sina barn/ungdomar positiva samspelsmönster och lågaffektiva strategier vid gränssättning.

Här kan du läsa mer om Familjeterapeuterna

Tillgänglighet
Familjeterapeuterna Syds lokaler ligger centralt invid Humlegården på Östermalm, Stockholm med adress; Engelbrektsgatan 9‐11. Rummen är funktionella för familjesamtal och tillgänglighetsanpassade. 

Specialkompetens
Behandlare är utbildade i metoder med Psykodynamisk, Beteendevetenskaplig och Systemteoretisk teoribildning. Deras tyngdpunkt utbildningsmässigt ligger främst i Familjeterapeutiska metoder såsom Funktionell FamiljeTerapi (FFT) MentaliseringsBaserad Familjeterapi (MBFT) och AnknytningsBaserad Familjeterapi (ABFT). De arbetar utifrån ett Salutogent och Lösningsfokuserat arbetssätt, och har erfarenhet av att arbeta med regnbågsfamiljer och bonusfamiljer. Hos deras behandlare finns interkulturell kompetens och att arbeta med hedersförtryck. Behandlare som arbetar med våld i familjer har utbildats i bl.a Bergenmodellen. Behandlare har utbildning i COPE som är ett Föräldrautbildningsprogram samt MI.

Grundaren Johan Hagström bildade Familjeterapeuterna Syd AB år 2012 med syftet att skapa ett innovativt behandlingsarbete med ledorden respekttransparens och glädje. Intentionen är att klienten ska mötas av personlig service, korta väntetider och psykologer & psykoterapeuter som vill utvecklas med sin samtid.

Stöd online
Förutom traditionella fysiska möten, erbjuder Familjeterapeuterna Syd även rådgivning och terapi via videosamtal, chatt och telefon sedan flera år tillbaka.

Priser och väntetid
Familjerådgivning är en lagstadgad verksamhet och väntetiden för förstabesök får inte överstiga 2 veckor. Beroende på vilken kommun du bor i, betalar du en subventionerad avgift som varierar mellan cirka 250–500 kr/samtalstillfälle för 3-10 samtal. Om du önskar att gå privat i familjerådgivning, parterapi eller familjeterapi är kostnaden 1275 kr för 60 minuter. Befinner du dig i en ekonomiskt utsatt situation kan socialtjänsten bevilja familjerådgivning som bistånd.

Läs mer